Vroegtijdig kwaliteit inschatten met Fusarium-toets

jul 14, 2022

In een vroeg stadium inzicht in de kwaliteit van een partij tulpen? De nieuwe Fusarium-toets helpt je als teler of exporteur om een goede inschatting van het zuurpercentage te maken. De PCR-toets heeft een belangrijke voorspellende waarde als het gaat om hoeveel uitval je mag verwachten.

De Fusarium-toets wordt dit seizoen voor het eerst in de praktijk gebruikt. Twee studenten van de Hogeschool Leiden zijn afgelopen jaren bezig geweest met de ontwikkeling ervan. Dat gebeurde in nauwe samenwerking met BQ Support. Afgelopen jaar resulteerde dat in een zogenaamde doorbraak in de strijd tegen zuur in tulpen. “Met deze PCR-toets kunnen we vaststellen of bollen besmet zijn met de Fusarium-schimmel”, vertelt Paul van Leeuwen, specialist diagnostiek bij BQ Support.

Voorbode voor uitval

“Als er sprake is van een Fusarium-besmetting wil dat niet per definitie zeggen dat de bollen ziek worden”, vervolgt Van Leeuwen. “In dat opzicht is de uitslag minder zwartwit dan bij een virustoets, waarbij je op dat moment vaststelt of een bol virusziek is. Deze toets stelt vast hoeveel Fusarium er in een partij zit. Als dat veel is, en de bewaaromstandigheden zijn niet ideaal, dan is dat een voorbode voor veel uitval door zuur. Geeft de toets aan dat er (bijna) geen Fusarium aanwezig is in de partij, dan is het risico op uitval door zuur tijdens de bewaring minimaal.”

De Fusarium-toets helpt dus om een goede risico-inschatting te maken. Daarmee is het een interessant instrument, onder meer voor exporteurs. “Als een partij zo goed als geen Fusarium bevat, dan kun je deze met een gerust hart verzenden”, legt Van Leeuwen uit. “Blijkt uit de toets dat er nu al veel Fusarium-sporen in de partij zitten, dan kun je deze beter achterhouden en laten ‘uitzieken’. Op basis van de toetsuitslag kun je namelijk een goede voorspelling maken van wat je een aantal weken later aan uitval mag verwachten. Zo kun je tijdig voorzorgsmaatregelen treffen.”

Inzicht in kwaliteit plantgoed

Ook voor telers kan de nieuwe Fusarium-toets van grote waarde zijn. “Met name richting het plantseizoen”, verwacht Van Leeuwen. “Voordat de bollen de grond ingaan, wil je als teler inzicht hebben in de status van een partij. Met name van zuurgevoelige cultivars is het goed om te weten hoe de kwaliteit op dat moment is.”

Voor de uitvoering van een Fusarium-toets moeten er 250 bollen van een partij aangeleverd worden bij BQ Support. Klanten ontvangen vervolgens binnen vijf tot zeven werkdagen de uitslag.