Andere toetsmogelijkheden

ANDERE TYPE MONSTERS

Veegmonster

Met gebruik van contactvelletjes kunt u door middel van een PCR-toets laten controleren of de harde oppervlaktes van bijvoorbeeld uw spoellijn of kuubkist, effectief zijn gedesinfecteerd en vrij zijn van PlAMV en/of TVX. U veegt met een contactvelletje over de te toetsen oppervlaktes. Ook kunt u de contactvelletjes dompelen in spoelwater, kook- of ontsmettingsbad.

Het is belangrijk om bij elk velletje een nieuwe latex handschoen te gebruiken. Kruisbesmetting tussen de velletjes wordt namelijk door de PCR-toets gedetecteerd.

Watermonster

Door middel van een PCR-toets wordt het watermonster op aanwezigheid van PlAMV en/of TVX gecontroleerd. Inzending van een flesje met 100 ml vloeistof is voldoende.

Resultaten

De resultaten per contactvelletje of watermonster worden weergegeven met een Cq-waarde. Een hoge waarde, betekent een laag aantal virusdeeltjes (of bij geen een Cq-waarde van 40) in het monster en visa versa. Een Cq-waarde van <40 zegt niets over de virusdruk op de bemonsterde locatie. Een Cq-waarde van 40 (geen virus aangetoond) geeft wel een goede indicatie dat de bemonsterde locatie vrij van virus is.

Ook voor deze toetsen geldt dat een negatieve uitslag géén garantie is voor de afwezigheid van virus.

Volume toets

Een nummertoets op virus kan op verschillende manieren worden ingezet om te komen tot een gezonde partij bloembollen. Voor tulpen en lelies is er de mogelijkheid om een gezonde partij op te starten door middel van een volumetoets. Bij deze toets worden uit een grotere hoeveelheid bollen de zieke bollen geselecteerd om te komen tot een gezonde partij, door middel van een toetsing via PCR of een combinatie van ELISA en PCR.

Na een intake ontvangt u voor de volumetoets een offerte op maat. Hiermee heeft u vooraf de kosten duidelijk in beeld. Daarna wordt samen met u de volumetoets ingepland zodat de toetsing en het planten op elkaar zijn afgestemd om uitval na toetsing te voorkomen.

 

Voorbeeld tulp – selectie via PCR

10.000 bollen selecteren op 1 virus al vanaf € 0,55 per bol.

 

Voorbeeld lelie – selectie via ELISA en PCR

2.500 bollen selecteren op 4 virussen al vanaf € 2,86 per bol.

Neem gerust contact met ons op voor meer informatie en een offerte op maat.

Wilt u meer weten?

Indien u meer informatie wilt of wilt weten wat wij u kunnen bieden,
neem dan via het contactformulier contact met ons op. Of bel ons.

BQ Support
Zwartelaan 2
2161 AL, Lisse

    captcha