Lelie

VIRUSSEN IN LELIE

Lelie is een waardplant voor een breed scala aan virussen en Rhodococcus fascians. Een aantasting door virus of Rhodococcus veroorzaakt symptomen, mindere groei en/of uitval. Daarnaast vormt de aanwezigheid een bron van verspreiding. Leliemozaïekvirus (LMoV), Symptoomloos lelievirus (LSV) en Plantaga asiatico mozaïekvirus (PlAMV) zijn de belangrijkste virussen die in lelie voorkomen. Maar ook andere virussen komen in lelie voor zoals Arabismozaïek virus (ArMV) en Strawberry latent ringspot virus (SLRSV). Dit zijn een belangrijke virussen voor de export van lelies naar Aziatische landen.

Bij BQ Support zijn voor een breed scala aan pathogenen ELISA en/of PCR toetsmogelijkheden aanwezig.

LMoV laat bij lelie vaak een bloembreking zien die vanuit de bloembodem begint. Afhankelijk van de cultivar verschillen de symptomen. Voor selectie is de herkenning van symptomen op het blad het belangrijkste omdat tijdens de teelt lelies worden gekopt voordat ze bloeien. LMoV is op het blad te herkennen door een mozaïekvormige kleurbreking van licht/donkergroen of groen/rood. Daarnaast kan door een LMoV aantasting de stand van het blad of steel afwijken.

Mogelijkheden

Virus

Lelie is een waardplant voor een breed scala aan virussen. In het onderstaand schema staat vermeld met welke toetsmethode u de virussen bij ons kunt laten toetsen. Er staat ook vermeld op welk materiaal (blad/schub) de toets mogelijk is.

ELISA ELISA PCR PCR
Virus Blad Schub Blad Schub
ArMV V V V V
CMV V V V V
LMoV/A V V V V
LSV V V V V
LVX V V V V
PlAMV V V V
SLRSV V V
TRV V V
TVX V V V

Pakketten

Om de doorstroming van monsters in het laboratorium te versnellen, is er voor PCR-toetsing gekozen voor het aanbieden van 6 viruspakketten:

Pakket A
PlAMV

Pakket B
PlAMV en TVX

Pakket C
PlAMV, LMoV/A en LSV

Pakket D
PlAMV, TVX en ArMV

Pakket E
PlAMV, TVX, LVX, LMoV/A en LSV

Pakket F
PlAMV, TVX, LVX, LMoV/A, LSV, TRV, CMV en ArMV

SLRSV kunt u aan alle pakketten toevoegen.

Bacteriën 

Voor Rhodococcus fascians is een PCR-toets beschikbaar. Deze toets toont naast geïnfecteerde bollen ook latent geïnfecteerde bollen aan. Met deze toets kunt u de risico partijen of cultivars op uw bedrijf in kaart brengen.

 

Afkortingen en naam

ArMV Arabis mosaic virus
CMV Cucumber mosaic virus
LMoV/A Lily mosaic virus / Lily Virus A
LSV Lily symptomless virus
LVX Lily virus X
PlAMV Plantago asiatico mosaic virus
SLRSV Strawberry latent ringspot virus
TRV Tobacco rattle virus
TVX Tulipa virus X

Wilt u meer weten?

Indien u meer informatie wilt of wilt weten wat wij u kunnen bieden,
neem dan via het contactformulier contact met ons op. Of bel ons.

BQ Support
Zwartelaan 2
2161 AL, Lisse

    captcha