Tulp

VIRUSSEN IN TULP

Tulp is een waardplant voor een breed scala aan virussen en schimmels. Een aantasting door virus of schimmel veroorzaakt symptomen, mindere groei en/of uitval. Daarnaast vormt de aanwezigheid een bron van verspreiding. Tulpenmozaïekvirus (TBV), Tulpenvirus X (TVX) en Fusarium oxysporum tulipae zijn de belangrijkste pathogenen die algemeen voorkomen. Maar ook andere virussen en schimmels komen in tulp voor zoals Arabismozaïek virus (ArMV). Dit is een belangrijk virus voor de export van tulpen naar Aziatische landen.

Bij BQ Support zijn voor een breed scala aan pathogenen ELISA en/of PCR toetsmogelijkheden aanwezig.

TBV laat bij tulp vaak een bloembreking zien die vanuit de bloembodem begint. Afhankelijk van de cultivar verschillen de symptomen. Van heel duidelijke symptomen tot een klein streepje aan het begin van de bloembodem. Ook op het blad is een aantasting door TBV zichtbaar. Een mozaïekvormige kleurbreking van licht/donkergroen of groen/rood is dan in het vroege seizoen zichtbaar. Na de bloei zijn vergelijkbare symptomen ook weer zichtbaar op het blad en/of bloemsteel.

Mogelijkheden

iVirus

Tulp is een waardplant voor een breed scala aan virussen. In onderstaand schema is aangegeven welk virus, met welke toetsmethode, in welk materiaal wordt aangetoond.

ELISA ELISA PCR PCR PCR
Virus Blad Bol Blad Bol Weefsel
ArMV V V V V V
CMV V V V V V
LSV V V V V V
OMMV V V
TBV V V V V V
TNV V V V V V
TRV V* V* V* V V
TuMV V V V
TVX V V V V V

* = TRV(f)

Schimmel

Voor Fusarium oxysporum tulipae is een PCR-toets beschikbaar. Deze toets toont naast geïnfecteerde bollen ook latent geïnfecteerde bollen aan. Met deze toets kunt u de risico partijen of cultivars op uw bedrijf in kaart brengen.

Afkortingen en naam

ArMV Arabis mosaic virus
CMV Cucumber mosaic virus
LSV Lilium symptomless virus
OMMV Olive mild mosaic virus
TBV Tulp breaking virus
TNV Tobacco necrosis virus
TRV(f) Tobacco Rattle virus
TuMV Turnip mosaic virus
TVX Tulip virus X

 

Wilt u meer weten?

Indien u meer informatie wilt of wilt weten wat wij u kunnen bieden,
neem dan via het contactformulier contact met ons op. Of bel ons.

BQ Support
Zwartelaan 2
2161 AL, Lisse

    captcha