Zantedeschia

VIRUSSEN IN ZANTEDESCHIA

In Zantedeschia kunnen vele virussen voorkomen. Een aantasting door een virus veroorzaakt symptomen, mindere groei en/of uitval. De aanwezigheid van virussen in een partij is een bron van verspreiding. Een paar van de meest voorkomende virussen in Nederland zijn Dasheenmozaïekvirus (DaMV) en Konjacmozaïekvirus (synoniem Zantedeschiamozaïekvirus) (KoMV/ZaMV) die door luizen worden verspreid. De afwezigheid van deze virussen is belangrijk voor de export naar diverse landen. Maar daarnaast komen diverse andere virussen in Zantedeschia voor zoals Arabismozaïekvirus (ArMV), komkommermozaïekvirus (CMV), bonenscherpmozaïekvirus (BYMV) en nog andere door luis overdraagbare potyvirussen.

Bij BQ Support zijn voor een breed scala aan virussen ELISA en/of PCR toetsmogelijkheden aanwezig.

KoMV veroorzaakt bij Zantedeschia meestal duidelijke licht- en donkergroene bladvlekken. Daarnaast kan het ook bladmisvorming geven en duidelijke bloemkleurbreking bij rode, roze en oranje cultivars. De symptomen worden veelal heftiger in combinatie met andere virussen wat zelfs kan leiden tot extreem smal ‘veterblad’.

Mogelijkheden

Virus

In het onderstaand schema vindt u een overzicht van toestingen die bij ons mogelijk zijn. Er staat ook vermeld welke virussen met welke toetsingsmethode, in welke onderdelen van de plant worden aangetoond.

ELISA PCR PCR PCR
Virus Blad Blad Knol Weefsel
ArMV V V V V
BYMV V V V V
CMV V V V V
DsMV V V V V
INSV V V V V
KoMV/ZaMV V V V V
TSWV V V V V

 

Schimmels, bacteriën, mijten en aaltjes

Naast de virussen komen ook een aantal schimmels en bacteriën voor in Zantedeschia. Enkele schimmels zijn Alternaria (bladvlekken), Pythium (wortelsrot en kraterkoppen), Rhizoctonia solani. Als ziekteverwekkende bacterie is Pectobacterium carotovorum subsp. carotovorum de belangrijkste (stinkend zachtrot). Voor het vaststellen van andere ziekten en afwijkingen dan virussen is het inzenden van een monster voor diagnostisch onderzoek de gebruikelijke optie.

 

Afkortingen en naam

ArMV Arabis mosaic virus
BYMV Bean yellow mosaic virus
CMV Cucumber mosaic virus
LSV Lilium symptomless virus
DsMV Dasheen mosaic virus
INSV Impatiens necrotic spot orthotospovirus
KoMV/ZaMV Konjak mosaic virus / Zantedeschia mosaic virus
TSWV Tomato spotted wilt tospovirus

 

Wilt u meer weten?

Indien u meer informatie wilt of wilt weten wat wij u kunnen bieden,
neem dan via het contactformulier contact met ons op. Of bel ons.

BQ Support
Zwartelaan 2
2161 AL, Lisse

    captcha