‘Aanwezigheid woekerziekte wordt vaak onderschat’

feb 1, 2024

Rhodococcus, oftewel woekerziekte, is lang niet altijd zichtbaar in een partij lelies. Ondertussen verspreidt de bacterieziekte zich relatief eenvoudig onder vochtige omstandigheden. Telers doen er goed aan om woekerziekte mee te nemen in de plantgoedtoets. Die mogelijkheid bestaat nu ruim een jaar.

Eind 2022 kwam er bij BQ Support een toetsmethode beschikbaar om woekerziekte aan te tonen. “Die toets werkt goed”, merkt Paul van Leeuwen op, specialist diagnostiek. “Tegen een kleine meerprijs kunnen telers hem eenvoudig meenemen in de plantgoedtoets. Er zijn bedrijven die dat actief doen, maar lang niet iedereen is ermee bekend of ziet het nut en de noodzaak ervan in.”

Maatregelen treffen
Net als voor contactvirussen geldt: meten is weten. “Door te weten waar je staat als het gaat om de aanwezigheid van bacteriën en virussen, kun je maatregelen treffen. Zo kun je op basis van de uitslagen van de plantgoedtoets de juiste plantvolgorde bepalen en schone en ‘vuile’ partijen van elkaar scheiden. Maar ook de volgorde van verwerken, door eerst de partijen te verwerken die virus- en woekervrij zijn.”

De aanwezigheid van woekerziekte wordt volgens Van Leeuwen vaak onderschat. “Soms is het heel duidelijk te zien door schade aan bollen, maar er zijn ook partijen waar nauwelijks iets aan te zien is. Die kunnen echter wel een besmettingsbron zijn voor schone partijen. Het is daarom goed om niet alleen op je ogen af te gaan. En ten aanzien van virus ook niet alleen op de bladtoets in de zomer, want daarna kan er nog van alles gebeuren en aanwezig zijn in de bol wat de ELISA-toets niet heeft aangetoond.”