Bladtoets tulp geeft inzicht in actueel viruspercentage

apr 18, 2024

De problemen met virussen in tulp stapelen zich op. Het is daarom van groot belang om de juiste voorzorgsmaatregelen te treffen en verdere verspreiding te voorkomen. Laat, zodra de bloemen eraf zijn, een bladtoets uitvoeren en krijg inzicht in de actuele status van uw partij tulpen.

Er wordt de laatste jaren steeds meer virus aangetroffen in tulpen. “Dan hebben we het met name over de virussen TBV en TVX”, vertelt Paul van Leeuwen, specialist diagnostiek bij BQ Support. “Om deze virussen in de hand te houden, is het zaak om als teler actie te ondernemen.” Het laten uitvoeren van een bladtoets is een belangrijke stap. “Met de uitslagen van deze toets beschik je altijd over de actuele status van jouw partij. Aan de hand van de viruspercentages die er uit komen, kun je de rooi- en werkvolgorde bepalen of eventueel extra hygiënemaatregelen treffen.”

Het moment om partijen te toetsen
De juiste tijd voor een bladtoets breekt volgens Van Leeuwen aan. “Telers zijn nu nog volop bezig met ziekzoeken, maar zodra de bloemen eraf zijn – en dat duurt niet lang meer, want we hebben een vroeg voorjaar – is het moment daar.” Ook voor afbroeitulpen is dit het moment om partijen te laten toetsen. “Het broeiseizoen loopt ten einde. Het moment om te bepalen of je met een partij doorgaat of dat je er afscheid van neemt. Ook voor afbroei geldt immers dat de bollen virus kunnen overbrengen naar gezonde partijen.”

In beide gevallen is het dus belangrijk om inzicht te hebben in de virusstatus van een partij. Heb je te maken met viruspercentages, dan is het verstandig om verwerkingslijnen tussentijds goed schoon te maken. Van Leeuwen: “In de hectiek tijdens het oogstseizoen is dat soms lastig. Dan is het des te belangrijker om vooraf te weten hoe je partijen ervoor staan. Dan kun je de juiste prioriteiten stellen en verwerkingsvolgorde bepalen.”

Onverwacht resultaat voorkomen
Een bladtoets gebeurt aan de hand van de ELISA-methode. Een goed werkbare methode waar nauwkeurige viruspercentages uitrollen. Telers dienen een monster van 250 blaadjes in te sturen. Die mogen bij elkaar in één zak. Pluk hiervoor steeds de top van het tweede blad. Na het insturen heb je als teler altijd binnen vijf werkdagen de uitslag binnen. “Met de bladtoets kun je onverwacht resultaat in een partij tulpen voorkomen”, benadrukt Van Leeuwen tot slot. “De toets is veel nauwkeuriger dan wat je met het blote oog kunt zien.”